What are you interested in?
Trial license
Educational license
Get offer
Please fill out this form and we'll get back to you

Tips & Trix – FEM-Design del 9

Välkommen till del 9 av denna serie i tips & trix i FEM-Design. Vår förhoppning är att dessa tips ska spara dig värdefull tid och hjälpa dig i ditt arbete med FEM-Design

Soilds vid modellering
Försöker du modellera rör, cylindrar, sfärer eller andra komplexa geometrier? Testa då att använda ”Soilds” som stöd för modelleringen. Med hjälp av Solids skapas geometriska objekt som sedan kan användas som stöd för snappning när man modellerar balkar och skal. Börja med att skapa din 3D Solid (Draw/Soilds). Använd sedan denna som underlag för att skapa balkar/skal osv. Snabbt och enkelt har du skapat t.ex. plana ytor som bildar en sfär.

Kortkommandon
Visste du att alla verktyg har ett kortkommando? Om du håller musmarkören över ett verktyg så ser du kortkommandot inom parentesen i tooltippen som kommer upp. Du använder kortkommandon genom att skriva i kommandorutan nere till vänster. Denna ruta är aktiv när du är i 3D-vyn och jobbar så du behöver inte markera kommandoraden för att kunna skriva in i den. 


Tycker du att förkortningarna är långa eller krångliga att komma ihåg? Välj då de kortkommandon som du är van vid genom att ändra i settingsmenyn!

Numrering 
Är du en flitig användare av listfunktionen? Då har du säkert lagt märke till att alla objekt automatiskt får ett löpnummer, t.ex. C.1, C.2 osv.. Få stenkoll på hur denna numrering sker genom att använda Numering-funktionen! 
Ett vanligt problem när man vill jämföra resultat mellan olika körningar där geometrisk förändring skett, är att numreringen av objekten inte blivit exakt samma. Som standard skapar programmet en numrering utifrån ordningen som objekten skapats. Men om något objekt tas bort så kan detta påverka numreringen och plötsligt kan det bli problem att, på ett systematiskt sätt, jämföra resultat. 
Med verktyget ”numbering” kan du styra och, kanske framför allt, låsa numreringen så att inte olika objekt blandas ihop. Funktionen hittar du under ”Tools/Numbering”. Med hänglåset kan du låsa numreringen och med pennan kan du manuellt styra i vilken följd som numren ska sättas. 


Import/Export loads
Ändras ditt lastunderlag ofta? Testa då att använda import av laster!
Börja med att skapa alla laster med rätt position i modellen. Värdet på lasten är i detta steg oviktigt. När alla laster är skapade används export-funktionen som hittas näst längst till höger på Loads-fliken. Denna lista kan sedan klistras in och justeras i t.ex. excel. Här kan ändringar göras enkelt för både storleken av lasten och kommentaren ”Comment”. Markera sedan de rader som du vill uppdatera till modellen och kopiera. Välj sedan ”Import loads” på loads-fliken så uppdateras lasterna!

Med vänlig hälsning
StruSoft Team
 

What are you interested in?
Trial license
Educational license
Get offer
Please fill out this form and we'll get back to you