What are you interested in?
Trial license
Educational license
Get offer
Please fill out this form and we'll get back to you

Nyheter i FEM-Design 21 – branddimensionering av KL-trä

Nyheter i FEM-Design 21 – branddimensionering av KL-trä

 

Vi börjar närma oss årsskiftet och med detta även en ny version av FEM-Design! Denna gång är det version 21 som är på intåg med massvis med användbara och bra funktioner. En stor ny funktion som kommer i version 21 är branddimensionering av KL-skivor (CLT).

Att bygga i trä blir mer och mer vanligt men det sätter också krav på konstruktören att säkerställa strukturens kapacitet – i alla lastgränser, även brand. Vi kan nu med glädje meddela att branddimensionering av CLT kommer vara möjligt i FEM-Design 21. Så hur funkar detta?

Programmet använder sig av metoden där tvärsnittsarean reduceras med hänsyn till förkolningen av trämaterialet likt den metod som är implementerad för balkar och pelare (timber bars) i FEM-Design. Börja med att sätta brandens varaktighet samt vilka sidor som är exponerade mot branden. Därefter väljs eventuell inklädning och brandskydd.

För att hantera brott genom laminering av lager i KL-skivan på grund av limmets försämrade egenskaper vid brand används en multiplikator på förkolningshastigheten. Det finns också möjlighet att ignorera lager som hamnar under en viss tjocklek. Detta kan i annat fall leda till ett för gynnsamt beteende för tunna, delvis förkolnade lager.

Den reducerade arean beräknas och det som återstår av KL-skivan kontrolleras mot de vanliga kontrollerna.

Vad gäller resultat och redovisning finns som vanligt utförliga formler för samtliga dimensioneringskontroller redovisade. Utöver detta redovisas också spänningsfördelningen över det reducerade tvärsnittet på ett tydligt och pedagogiskt sätt.

Håll utkik efter fler nya funktioner i kommande utskick!

 

Tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller vill veta mer om FEM-Designs funktionalitet!  

What are you interested in?
Trial license
Educational license
Get offer
Please fill out this form and we'll get back to you