What are you interested in?
Trial license
Educational license
Get offer
Please fill out this form and we'll get back to you

Nyheder i FEM-Design 21 – branddimensionering af CLT

Vi begynder at nærme os årsskiftet og hermed også en ny version af FEM-Design! Denne gang er det version 21, der kommer ind med masser af brugbare og gode funktioner. En stor ny funktion, der kommer i version 21, er branddimensionering af CLT-konstruktioner. 


At bygge i træ bliver mere og mere almindeligt, men det stiller også krav til den projekterende om at sikre konstruktionens bæreevne i alle tilfælde - også brand. Vi er nu glade for at kunne meddele, at branddimensionering af CLT vil være mulig i FEM-Design 21. Hvordan fungerer det så?


Programmet anvender metoden, hvor tværsnitsarealet reduceres med hensyn til træmaterialets forkulning svarende til metoden implementeret for bjælker og søjler (timber bars) i FEM-Design. Start med at indstille brandens varighed og hvilke sider der udsættes for brand. Vælg derefter inddækning og brandsikring.

Til håndtering af brud ved delaminering af lagene i CLT-pladen på grund af limens forringende egenskaber ved brand, anvendes en multiplikator på forkulningshastigheden. Det er også muligt at ignorere lag, der falder under en vis tykkelse. Dette kan ellers føre til en gunstig opførsel for tynde, delvist forkullede lag.
Det reducerede areal beregnes, og det, der er tilbage af CLT-pladen eftervises på sædvanlig vis.

Når det kommer til resultater vises der som sædvanligt detaljerede formler for alle eftervisninger. Desuden er det muligt at se spændingsfordelingen over det reducerede tværsnit også på en overskuelig og pædagogisk måde.

Hold dig opdateret for flere nye funktioner i kommende udgivelser!

Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om FEM-Designs funktioner!

What are you interested in?
Trial license
Educational license
Get offer
Please fill out this form and we'll get back to you