What are you interested in?
Trial license
Educational license
Get offer
Please fill out this form and we'll get back to you

Kokonaismallilla laskenta antaa paljon etuja Sitowisen suunnittelijalle

Kokonaismallilla laskenta antaa paljon etuja Sitowisen suunnittelijalle

Rakennusinsinööri Topi Valtonen suuresta rakennusalan konsulttitoimistosta Sitowisestä hyödyntää kokonaismallia projekteissaan. Se varmistaa suunnitelman laadun ja säästää aikaa. Tähän Topi käyttää menetelmiä, joita hän jakaa mielellään.

Alusta alkaen oikein tekeminen on itsestään selvää saavuttaakseen laatuvarmistettu ja luotettavat rakenteen laskennan tulokset. Rakennesuunnittelija Topi Valtonen käyttää FEM-Designia saavuttaakseen tämän tavoitteen. Hän työskentelee rakennetekniikan osastolla Sitowisellä Helsingissä. Sitowise on suuri rakennusalan konsulttiyritys, jolla on 160 miljoonan liikevaihto ja 1900 työntekijää suomen lisäksi Ruotsissa, Liettuassa ja Virossa.

Kuinka Topi varmistaa koko rakennuksen analyysitulokset? Hän käyttää näppärää työskentelytapaa, joka antaa vastauksen siihen onko rakenne mallinnettu oikein. Topi käy järjestelmällisesti läpi joka kerroksen erikseen ja tarkastaa onko tiedot oikein ja rakenteessa ei ole geometrisia epätarkkuuksia.

Mallinnan kerroksen kerrallaan ja teen elementtiverkotuksen, tämän jälkeen tarkastan mallin laskemalla yksittäisen kuormitustapauksen, jotta näen että mallissa ei ole geometrisiä virheitä, kertoo Topi. Tämän jälkeen jatkan seuraavaan kerrokseen ja teen saman asian, kunnes olen mallintanut koko rakennuksen.

Se on tehokkaampi työskentelytapa, sanoo Topi.

-Säästän aikaa työskentelemällä tällä tavalla ja vältän ongelmia joita voi syntyä. Jos mallinnan 16 kerrosta ja ongelmia on esimerkiksi kahdeksannessa kerroksessa on todella vaikeaa löytää virhe rakennuksesta.

Kuluu aikaa löytää missä virhe on, varsinkin jos rakenne on haastava virheet voivat olla piilossa. Lopuksi Topi tekee kokonaislaskennan koko rakennukselle. Tällä tavoin rakennemalli saadaan oikein ja välitarkastusten avulla tuloksiin luottaminen on helpompaa. Hyvä esimerkki miten asiat tehdään oikein alusta alkaen.

Elementtien liitosvoimien laskenta

Topi ja hänen kollegansa ovat saattaneet juuri päätökseen projektin Helsingissä, viisikerroksisen elementtirunkoisen asuinrakennuksen. Rakennuksessa oli kaksi kellarikerrosta ja kolme maanpäällistä kerrosta. Maanpaine tuli rakennukseen vain yhdeltä sivulta. Melko haastava suunnittelutehtävä, jossa oli paljon haasteita, jotka insinöörit ratkaisivat FEM-Designin avulla niin että betonielementit saivat riittävän kestävyyden rakennuksen kokonaisstabiliteetin kannalta.

Laskimme vetojännitykset ja sen, kuinka ne vaikuttivat rakenteeseen ja kuinka kuormat jakautuivat. Tarkastelimme myös vaakasuuntaisten välipohjalaattojen voimia ja niiden riittävyyden kuormien siirtämiseen.

Erittäin suuri painoarvo asetettiin sille, kuinka voimat siirtyvät erityyppisten elementtien saumoissa rungossa, esimerkiksi ontelolaatastoissa ja seinien pysty- ja vaakasaumoissa. Sekin laskettiin FEM-Designissa.

Globaali analyysi keskiössä

Suurin etu FEM-Designissa Topin mielestä on se että saadaan kokonaisnäkemys koko rakenteen toiminnasta.

-Vaikka tekisimme laskennan käsin, saamme paremman kokonaiskuvan kokonaismallilla. Mitä monimutkaisempi rakenne on, sitä enemmän säästämme aikaa ohjelmalla. Mutta yleisesti kokonaismallilla varmistamme rakenteen laadun.

Se on pakollista tehdä asiat oikein alusta alkaen, jotta pääsemme maaliin. Se säästää suunnittelijoilta aikaa ja rakenne tulee mitoitettua oikein.

 

Topi Valtonen

What are you interested in?
Trial license
Educational license
Get offer
Please fill out this form and we'll get back to you